Cum sa obtii rasadurile tale de rosii in doar 5 pasi simpli

Retete cu Germeni
February 7, 2017
Cultivarea rosiilor
March 31, 2017

 

Rasaduri de tomateSunt vesele, sunt dulci si reprezinta un izvor de sanatate. Rosiile reprezinta una dintre marile binefaceri ale naturii, numarandu-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie ca locuiesti la bloc si ai un balcon in care poti planta in ghivece sau jardiniere, fie ai o curte oricat de mica, rosiile reprezinta o optiune relativ usor de cultivat. Poti sa cumperi rasadurile sau poti sa ti le pregatesti chiar tu. In acest articol vei afla cum poti sa obtii si sa cresti propriile rasaduri de rosii. Daca vrei sa afli mai multe despre cultivarea rosiilor, poti sa citesti materialul Cultivarea rosiilor sau urmatoarele articole.

Pasul 1. Procurarea semintelor

Semintele pot fi achizitionate de la magazine specializate sau poti folosi seminte selectate de catre tine. Insa nu este recomandat să utilizezi semintele tomatelor hibrid, deoarece plantele rezultate vor avea aceleasi caracteristici ca plantele folosite inainte de incrucisare, rezultatul nefiind pe măsura asteptărilor.

Iti recomand sa incepi cu unul sau doua tipuri de rosii romanesti (cum ar fi de Buzau sau Inima de bou). Dar neaparat trebuie sa incerci sa iti faci si rasaduri de rosii cherry. O sa fii surprins de cat de productive sunt.

Atentie! Lupta cu bolile incepe inca de la pregatirea semintelor, care trebuie “igienizate”. Inainte de a fi insamantate semintele de tomate vor fi tinute in infuzie din urzica, timp de 24 de ore. In zona de resurse vei gasi un material detaliat cu solutiile naturale care pot fi folosite pentru pregatirea semintelor inainte de insamantare.

Pasul 2. Plantarea semintelor

Semintele trebuie plantate cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet, adica in luna februarie.

Poti planta semintele in vasele speciale cumparate de la magazinele de gradinarit. Poti utiliza si orice alte recipiente netransparente cum ar fi cutii de iaurt, smantana sau chiar cofraje de oua. Pe acestea trebuie sa le perforezi in partea inferioara, pentru a asigura drenarea apei.

Umple vasele cu pamant, intr-un strat de aproximativ 6-8 cm si apoi uda-l. Eu iti recomand sa folosesti fie pamant pentru flori, fie un pamant special pentru rasaduri cumparat de la magazinele de gradinarit. Ideal ar fi sa ai pamant negru de padure.

Aseaza semintele deasupra pamantului, la o distanta de 1-2 cm intre ele. Pulverizeaza usor cu apa, pentru a nu fi deplasate. Pentru asta poti sa folosesti fie un vas cu spray cumparat, fie unul in care a fost de exemplu solutie pentru spalat geamuri, dar pe care l-ai spalat foarte bine. Adauga peste seminte un strat de pamant de 0.5 cm, care nu mai necesita udare.

Pasul 3. Germinarea semintelor

Aseaza vasele intr-un loc cu temperatura de 24-26°C, in aceasta etapa lumina nefiind necesara. Pentru a crea efect de sera, vasele pot fi acoperite cu folii din plastic transparente sau cu geam. Ridica folia sau geamul cel putin o data pe zi, pentru a preveni excesul de umiditate.

Uda semintele o data pe zi, de preferat dimineata, prin pulverizare cu apa la temperatura camerei. Ai grija ca substratul sa fie in permanenta umed, dar nu in mod excesiv.

Pasul 4. Formarea rasadurilor

Dupa 7 zile, semintele germineaza si apar primele frunze. Acesta este momentul in care trebuie sa scazi temperatura la 20-22°C. De asemenea trebuie sa asezi vasele la lumina, in dreptul unei ferestre orientate catre sud sau est.

Roteste vasele la 2-3 zile, pentru a preveni inclinarea plantelor catre lumina.

Germinarea semintelor de tomate

Pasul 5. Repicarea rasadurilor

Cand plantele au al doilea set de frunze bine formate (cele crestate) si o inaltime de 7-8 cm le poti transfera in vase individuale. Este bine sa faci aceasta operatie pentru a te asigura ca rasadurile tale cresc viguroase.

Mai intai trebuie udat pamantul. Apoi, cu ajutorul unui betisor sau pix, scoate din pamant, cu multa grija pentru radacini, cele mai dezvoltate si viguroase plante. Replanteaza-le individual in vase mai mari, cum ar fi tavitele sau paharele speciale pentru rasaduri. Le poti achizitiona de la magazinele de gradinarit. Fiecare planta se ingroapa la o adancime de 4-5 cm, pastrand la suprafata doar 1 cm de tulpina si frunzele. Este necesar sa uzi plantele imediat dupa transfer, iar apoi periodic la doua-trei zile, cand pamantul incepe sa se usuce. Amplaseaza vasele intr-un loc care are multa lumina, la o temperatura intre 15-20°C.

Daca in 5 zile unele plante se usuca, le poti inlocui cu altele, pastrate ca rezerva in vasul initial.

Dupa 2-3 saptamani, rasadurile sunt pregatite pentru plantarea finala.

Repicarea rasadurilor de tomate

Nu uita:

– foloseste seminte din surse de incredere

– foloseste pamant de calitate

– pentru insamantare foloseste vase opace sau forme de turba din comert

– asigura temperatura optima de germinare (24-26°C) si apoi de crestere (20-22°C)

– nu uda in exces semintele

– asigura iluminarea rasadurilor pana la maturitate

– rareste rasadurile, daca sunt prea dese.

Daca vrei sa afli mai multe despre cultivarea rosiilor, citeste materialul Cultivarea rosiilor.

Daca ti-a placut aticolul, te rog sa dai like si share si aboneaza-te pentru a primi articole cel putin la fel de utile si interesante ca acesta.