In gradina

In padurea cu alune aveau casa ....Ne plac povestile, dar dincolo de imaginea idilica este multa munca si multa dragoste.

In Gradina si Livada


Cum ingrijim o gradina mica?

Totul incepe cu planificarea gradinii. In cazul in care te ocupi de o gradina existenta sau este vorba de un teren necultivat, poti sa ai rezultatele pe care ti le doresti inca din primul an.Totul incepe cu planificarea gradinii.

Trebuie sa masori spatiul care va fi rezervat gradinii. Fa o schita in asa fel incat sa reprezinti terenul. Apoi noteaza-ti elementele pe care doresti sa le pastrezi (acolo unde se afla deja sau mutate), mai ales daca este vorba despre arbori. Stabileste care sunt zonele cu soare sau umbra, cum evolueaza acestea pe parcursul zilei. Stabileste ce fel de sol este pe terenul gradinii tale, pentru a vedea ce fel de plante pot fi cultivate.

Fa-ti o lista cu plantele pe care ti le doresti in gradina: pomi, arbusti, flori, legume sau zarzavaturi. Verifica daca acestea sunt potrivite pentru solul gradinii tale, respectiv daca au lumina sau umbra suficienta. Nu uita sa tii cont de faptul ca plantele anuale au perioade de plantare si de crestere diferite. Completeaza schita ta cu pozitia unde se vor regasi plantele tale, in care sa tii cont de faptul ca plantele perene vor creste. O alternativa pentru spatiile inguste este gardul belgian din pomi fructiferi: poti sa ai pe un spatiu mic si verdeata si un pic de umbra si fructe toamna.

Fa-ti o lista cu uneltele necesare si cumpara-le. Cand cumperi uneltele manevreaza-le ca si cum le-ai folosi, pentru a te asigura ca sunt potrivite pentru statura ta.Incepi sa achizitionezi uneltele in functie de bugetul disponibil. Este foarte important ca uneltele sa fie de buna calitate, de aceea este util sa le cumperi pe rand, pe masura ce iti permite bugetul.

Stabileste imprejmuirile, respectiv unde vor fi sopronul sau elementele de odihna (de exemplu o banca). Stabileste care sunt aleile. Foloseste maxim doua feluri de pavaj. Prea multe culori sau forme pot sa strice atmosfera de armonie pe care doresti sa o creezi in gradina.

Procura plantele pe care ai stabilit ca le vei avea in gradina. Trebuie sa tii cont de perioada de plantare a acestora si de instructiunile de la furnizor. Daca vrei sa iti pregatesti singur rasadurile urmeaza instructiunile de pe plic.

Ingrijeste plantele in functie de nevoile acestora. Asigura-le umiditatea si necesarul de ingrasaminte. De asemenea asigura-te ca tii departe de ele daunatorii si bolile, pe cat posibil in mod natural. Daca nu stii cum, te rog sa citesti materialele detaliate in biblioteca noastra.

Succes!